גישור

גישור


בעשור האחרון חלה התפתחות עצומה בתחום הגישור, כשיותר ויותר צדדים למחלוקת, פונים לאפיק זה לפתרון הסכסוך.
גישור הוא שיטה אלטרנטיבית ליישוב סכסוכים, לפיה גורם ניטראלי מסייע לצדדים לסכסוך להגיע לפתרון הסכסוך על בסיס הסכמה הדדית. 
בשונה מהליך המתנהל בפני בית משפט או בפני בורר, בהם אחריות השופט או הבורר היא להכריע במחלוקת, אחריות המגשר היא להביא את הצדדים לידי הסדרת המחלוקת בדרך של הסכמה. 
הקו המנחה בפיתרון הסכסוך בביהמ"ש, הינו שכל צד מעלה טיעוניו ועל ביהמ"ש להחליט עם מי הצדק והדין, כך שבסופו של הליך אחד מן הצדדים זוכה והאחר יוצא נפסד. לעומת זאת, נקודת המוצא של הליך הגישור שונה לחלוטין, לפיה בפתרון הסכסוך לא חייבים להיות מפסידים, וניהול מוצלח של הליך גישור יכול להוליך לפיתרון לפיו שני הצדדים לסכסוך יצאו נשכרים. 
חשוב לציין כי למגשר לא נתונה הזכות להכריע בין הצדדים לסכסוך ולכל אחד מן הצדדים עומדת הזכות להפסיק את הליך הגישור בכל שלב, מבלי שהוא נדרש לנמק את החלטתו. 
יתרה מזאת, הדברים הנאמרים בהליך הגישור הינם חסויים ולא ניתן יהיה לעשות בהם שימוש בביהמ"ש, כך שהצדדים יכולים להרגיש חופשיים "לשים הכול על השולחן". 

להליך הגישור מספר יתרונות בולטים על פני ניהול התביעה בביהמ"ש, כשבין יתרונותיו ניתן למנות:
  1. ידידותיות ההליך- מטרתו העיקרית של הליך הגישור היא להביא לפתרון הסכסוך בצורה שתהיה מקובלת על כל הצדדים. למטרה זו יתרון עצום, שעה שהיא מאפשרת לבעלי הדין להתדיין באשר למחלוקת, ולהמשיך להישאר בקשרי ידידות גם לאחר מכן. לא פעם קיימים סכסוכים בין בני משפחה או בין בעלי עסקים, כשמלבד השורה התחתונה של פתרון הסכסוך, קיימת חשיבות גם לשמירה על היחסים הטובים שנרקמו בין הצדדים במהלך השנים. יתרה מזאת, הליך הגישור הינו הליך פחות פורמאלי מן ההליך המתנהל בפני ביהמ"ש, כשלצדדים לסכסוך האפשרות להתבטא בצורה פתוחה הרבה יותר, ובכך להעמיד את העניינים האמיתיים שבמחלוקת על שולחן הדיונים. 
  2. יצירתיות- הליך הגישור מהווה קרקע פורייה לפיתרונות יצירתיים, במהלכם שני הצדדים יוצאים נשכרים. בהליכים המתנהלים בביהמ"ש ובבוררות, מוגבלים השופטים והבוררים בלהכריע רק בעניינים שהועלו ע"י הצדדים בטענותיהם. לעומת זאת, מעצם העובדה שבהליך הגישור מתקבלות החלטות בהסכמת הצדדים, יכולים הצדדים להגיע לפיתרונות יצירתיים, לפיהם שני הצדדים לסכסוך יצאו עם ידם על העליונה (מצב של WIN WIN). כך למשל: במקרה בו מפעל ריבות ומפעל מיצים טבעיים חלוקים בשאלה למי שייך יבול עצום של תפוזים, ביהמ"ש או הבורר יהיו חייבים להכריע את הכף לכאן או לכאן. לעומת זאת בניהול הסכסוך בהליך של גישור, יכולים הצדדים להגיע להבנה כי מפעל המיצים זקוק למיץ של התפוזים ומפעל הריבות זקוק לקליפות התפוזים, ובכך להגיע להסדר לפיו כל אחד יקבל את הנחוץ לו, כך ששני הצדדים יצאו נשכרים (מצב של WIN WIN). 
  3. היעדר סיכון- מעצם טיבעו של ההליך בו למגשר אין סמכות הכרעה, כשבמקביל לכל אחד מן הצדדים להפסיק את הגישור בכל שלב, הרי שהצדדים להליך הגישור אינם נתונים לכל סיכון במהלך ניהול הגישור (מלבד אבדן זמן ועלויות ניהול הגישור עצמו). למעשה, לכל אחד מן הצדדים עומדת בכל רגע הנתון האפשרות, להפסיק את הליך הגישור ולשוב לדיון בביהמ"ש. 
  4. חשאיות- אחד העקרונות המאפיינים את מערכת המשפט בישראל הינו פומביות הדיון. ע"פ עיקרון זה, כל הליך המתנהל בביהמ"ש הינו הליך פומבי וחשוף בפני כל אמצעי התקשורת (למעט ההליכים המתנהלים בדלתיים סגורות). מיותר להרחיב בדבר הנזקים העצומים שעלולים להיגרם לבעל דין (דוגמת חברות גדולות וידועות במשק) שעניין תביעתם מופץ באמצעי התקשורת, ועלול להוליך לנזקים נלווים עצומים, נזקים שלעיתים אף עולים על גובה התביעה עצמה. יתרון מאוד משמעותי של הליך הגישור הינו פתרון הסכסוך והמחלוקת בין הצדדים, מחוץ לכותלי ביהמ"ש ומחוץ לכותרות כלי התקשורת. 
  5. מהירות- מערכת בתי המשפט היום מוצפת בתיקים, כשמרגע הגשת התביעה לביהמ"ש ועד ליום מתן פסק דינו של ביהמ"ש חולפות לעיתים שנים ארוכות. התמשכות ההליך בביהמ"ש עלולה לגרום נזק לשני הצדדים המתדיינים. ניקח לדוגמה מקרה בו שני שותפים – בעלי רשת אופנה מצליחה, מבקשים לפרק את עסקם והם חלוקים בשאלה למי שייכת סחורה מסוימת. ככל שיפנו הצדדים לביהמ"ש להכרעה במחלוקת עתידות לחלוף מספר שנים, כשעד מתן פסק הדין של ביהמ"ש סביר להניח ששווי הסחורות יפחת בעשרות אחוזים, מאחר ומדובר בפריטי אופנה חולפת. ישוב הסכסוך באמצעות פניה להליך של גישור, עשוי לקצר את התמשכות ההתדיינות באופן משמעותי ולהתאים את עצמו לדרישות בעלי הדין. מעצם היות הליך הגישור קצר יותר מהתמשכות הדיון בביהמ"ש, הרי שבמרבית המקרים עלויות פיתרון הסכסוך במסגרת של גישור תהיה זולה יותר. 
יתרונות אלה הופכים את מערך הגישור למערך נוח ויעיל ביותר לפיתרון סכסוכים.
משרדנו מעניק שירותי גישור בין צדדים לסכסוך, כשהמגשרים העובדים במשרד הינם בעלי השכלה מקצועית בתחום הגישור, השכלה בתחום המשפט, והשכלה בתחומים מגוונים שונים, דוגמת: מנהל העסקים, נזיקין, ביטוח, צוואות וירושות, דיני משפחה וכד'. 

לקבלת פרטים נוספים אודות ניהול הליכי גישור באמצעות משרדנו, ניתן לפנות אלינו באמצעות הקישור "צור קשר", ונציג משרדנו יצור עמכם קשר בהקדם.  
Share by: